Het Snelle Geld, mijn Vpro-debuut over 25 jaar Hollandsche hebzucht

12 April 2012

Misschien kijkt u liever eerste divisie voetbal, maar mocht u geen chips maar een stevige cracker prefereren dan suggereer ik vanavond te zappen naar 'Het Snelle Geld', 22.15uur, Nederland 1. Gedurfde poging van de Vpro om het kapitalisme van de afgelopen kwart eeuw te duiden. (En en passant mij de schuld te geven van wat er zoal mis ging - gebbetje, maar voel mij niet al te zeer aangesproken). Bekijk de trailer, die in de beste tradities van de Vrijzinnigen niet zestig seconden maar zes minuten duurt.  Wonderschoon, al zegt de rimpelige presentator het zelf. 

ps Dienstmededeling: ondanks veel verzoeken is Het Snelle Geld niet terug te kijken op Uitzending Gemist. Excuses, maar het schijnt iets met copyrights vandoen te hebben die dan per bezoeker afgerekend moeten worden. Daar doet de publieke omroep/Vpro niet aan mee.       

Ik ben ziek van deze sik: grijp de boef!

04 April 2012

Dit is 'm dan, de koene ridder die dinsdagavond mijn delicate Milanese attaché mét inhoud jatte en binnen luttele minuten tenminste 1.000 + 900 euro, een Apple Macbook Pro, een iPhone4, een Schott's Miscellany Diary, een National Geographic (Titanic-special), een Troskompas (sorry, coververhaaltje), sleutelsets van huizen en kanteur, enige Vpro-paperassen, twee bankkaarten, twee credit cards (groen en goud), twee parkeerzenders, een rijbewijs, één contactlens (-8), enzovoorts enzoverder. 

271.316 euro - en U?

30 March 2012

Blauwe Vrijdag - met de nadruk op auw. Vandaag gaan de 28.000 ambtenaren van de Belastingdienst pas om 5 over 5 naar huis, omdat miljoenen 'aangeslagenen' hun aangifte inkomstenbelasting moeten deponeren. Even pochen, of zo u wilt, klagen: de boekhouding van Kelder & Co is nog niet ingeleverd, maar er is over 2011 alvast €128.316 inkomstenbelasting betaald, €78.000 bonusbelasting en een lullige €65.000 winstbelasting. Totaal, zie titel. Ik ben vóór openbaarheid van belastingaangiftes. Waarom zouden burgers en bedrijven niet van elkaar mogen weten wat de ander aan contributie in de BV Nederland betaalt? En ja, de wetenschap dat Jan Kees de Jager na mijn draconische afdracht weer kan smikkelen van 'diverse soorten saus' geeft ook een goed gevoel.

De rechter zei het al: beroepsleugenaar

29 March 2012

Een dingetje, meer is het niet. Maar mocht U Bram Moszkowicz dezer dagen weer zijn eigen onnavolgbare heldendaden horen bezingen (vanzelfsprekend ademloos gadegeslagen door een J. Pauw, een P. Witteman of een andere top-interviewer), stink dan niet in zijn leugentjes ('ik heb gewonnen') en schroom evenmin de rechterlijke uitspraken inzake het beroemde 'Maffiamaatje'-proces door te bladeren. Daar kunt u lezen dat...

Voorwaartsch! (en niet vergeten de vuilniszakken te vullen)

19 March 2012

Zeker, partners van investeringsbanken en directeuren van woningbouwkolchozes verdienen alle steun bij hun legitieme looneischen, maar voor de verandering heb ik mij laten verleiden 'ns op te komen voor de wérkelijk minder bedeelden. Er ging enige milde chantage en een verschroeiend discours met taalmedicijnman Jan Kuitenbrouwer (die deze klus voor de vakbond doet) aan vooraf, maar vanaf vandaag is het dan officieel: uw altijd dienstbare zet zich in voor de schoonmakers. Kelder goes FNV?! Is er dan he-le-maal niets meer heilig in Nederland? Zoals goed en fout, links en rechts, schoon of vies? Uitleg.

Pagina 4 van 12