271.316 euro - en U?

Friday 30 March 2012

Blauwe Vrijdag - met de nadruk op auw. Vandaag gaan de 28.000 ambtenaren van de Belastingdienst pas om 5 over 5 naar huis, omdat miljoenen 'aangeslagenen' hun aangifte inkomstenbelasting moeten deponeren. Even pochen, of zo u wilt, klagen: de boekhouding van Kelder & Co is nog niet ingeleverd, maar er is over 2011 alvast €128.316 inkomstenbelasting betaald, €78.000 bonusbelasting en een lullige €65.000 winstbelasting. Totaal, zie titel. Ik ben vóór openbaarheid van belastingaangiftes. Waarom zouden burgers en bedrijven niet van elkaar mogen weten wat de ander aan contributie in de BV Nederland betaalt? En ja, de wetenschap dat Jan Kees de Jager na mijn draconische afdracht weer kan smikkelen van 'diverse soorten saus' geeft ook een goed gevoel.

Eigenlijk verwacht ik een bedankbriefje van De Jager. Dat-ie blij is dat ik meer dan mijn fair share lever aan de schatkist in ruil voor... eh, ja voor wat eigenlijk? Die bijna drie ton aan directe belastingen is een bijdrage aan de 'algemene middelen'. Ik ben zelfstandige, dus word ik ziek of rij ik tegen een boom dan trekt de welvaartsstaat het vangnet voor mij weg: eerst je huis en spaargeld opeten, daarna handje ophouden voor een bijstanduitkering. Onnodig te zeggen dat dat een warm gevoel geeft voor mij en die zevenhonderdduizend andere kleine ondernemers, zelfstandigen en zzp'ers.

59 mille vooruit betaald. Antwoord fiscus: boete!

Enfin, dat bedankbriefje de Minister van Financiën laat op zich wachten. Wat niet op zich liet wachten: een bitse boete van de fiscus omdat ik per abuis een foutief bedrag aan loonbelasting heb overgemaakt. Bij het openscheuren van de blauwe envelop dacht ik nog even: dat zal een bevestiging plus bedankje zijn voor de vooruitbetaalde belasting wegens nog niet gemaakte winst in 2012.... maar nee, die schamele €59.849 voorheffing winstbelasting was kennelijk onvoldoende reden voor een compliment slip van de fiscus. Integendeel: Kelder & Co kreeg een boete omdat er te weinig betaald zou zijn. Dat zit zo. Omdat de winstgevendheid van mijn bv de laatste jaren rond de drie ton zit, dwingt de Inspecteur mij tenminste 70% als salaris uit te keren. Idioot dat een ondernemer daartoe gedwongen kan worden, maar dat is het resultaat van ritselaars met plof-beeveetjes. De goeden moeten lijden onder kwaden. En de inners aan het Lange Voorhout belasten liever loon tegen 52% dan winst tegen 20-25% en dividend tegen 15+25%. En zo fabriceerde mijn fiscalist Dennis Ketelaars het volgende loonbriefje over de maand januari.

Oef, ingewikkeld. Welk bedrag maak je dan over? Ik gireerde te goeder trouw €13.128,53 naar de fiscus. Ziekenfondspremie vergeten. Onvergelijke blunder! Ik ontving een barse brief van de Belastingdienst dat ik, foei!, 207 euro te weinig betaalde. Bij wijze van straf voegden ze daar nog een 'betaalverzuimboete' van zegge vijftig euro aan toe. Delinquent Kelder droeg geen €13.336 maar slechts €13.128 af, betaalde dus geen 53,35% maar 52,51% belasting over zijn salaris. Voor dat bedrag was ik liever op hoge snelheid door de flitspalen gereden, dan heb je d'r tenminste nog iets ân.

Toegegeven, ik heb een bizar hoog inkomen (dat vind ik, echte miljonairs en types van de Quote 500 vinden mij een stumperige scharrelaar). Maar schuldig voel ik mij daar niet over. Mijn verdienvermogen als tv-presentator is uiterst onzeker, ik ben nergens voor verzekerd en pensioen heb ik nauwelijks. Vergelijk BN'ers met profvoetballers of politici: ze hebben het zelf gekozen en zijn alles behalve zielig, maar het kan any moment over zijn. Profvoetballers verdienen miljoenen, politici genieten (nog wel) riante wachtgeldregelingen, en BN'ers... die krijgen als enige beloning na gedane zaken de Story en de Privé in de bosjes.

Volgens eloquente bloggers strompel ik door het dagelijks leven met een 'trechterborstje', maar ik en nog zo'n vijf procent van alle belastingplichtingen vallen in de categorie der 'sterkste schouders'. Als we Emile Roemer, Diederik Samson en andere linkse ophitsers moeten geloven, mag die groep wel wat meer betalen. Nu dragen ze tweederde van alle directe belastingen, en betalen als bezitter van doorgaans grotere huizen en auto's ook disproportioneel meer bij aan andere belastingen. Als derde generatie ploeteraar uit een rood nest ben ik trots zoveel bij te kunnen dragen, maar genoeg is genoeg. Zeker als je er als zelfstandige niets anders voor terugkrijgt dan lawines blauwe enveloppen en een 'sorry maar helaas'-briefje als jij de welvaartsstaat eens een keertje nodig hebt omdat je een ongeluk hebt gehad, brodeloos bent geworden of anderszins pech hebt gehad.

Linkse partijen willen het toptarief verhogen naar 60%, wat de schatkist minder dan 1% extra inkomsten oplevert, maar de getroffenen demotiveert om extra hun best te doen: 150 miljoen, exclusief moeilijk in te schatten ontwijkingsgedrag. Zeker, hogere inkomens hebben grotere hypotheken, en genieten dus ook meer aftrek in het toptarief. Maar hogere inkomens rijden óók in duurdere auto's van de zaak, wat weer tot 25% bijtelling leidt. Die €1.424,27 is de maandelijkse bijtelling voor mijn eenvoudige Landrover Defender en wordt afgerekend tegen 52%; grofweg evenveel als de aftrekpost die mijn 'eigen woning' oplevert. Vandaar dat ik slechts 47% van mijn salaris mag houden. Daarvoor is er winst- en dividendbelasting afgegaan, plus minstens een tonnetje btw. Daarna volgen allerlei gemeenteljke aanslagen, overdrachtsbelasting, bpm en andere aan bezit gerelateerde lasten die per saldo nivellerend werken. Conclusie: politici die hun ressentiment tegen 'de rijken' botvieren, bedrijven goedkoop populisme. Ze weten beter. En onze rijken verdienen beter. Bijvoorbeeld: een toefje respect en een bescheiden bedankje van de Minister van Financiën.

ps Schrandere lezers die suggereren dat ik niet moeten zeuren, omdat ik zelfs als presentator van de publieke omroep meevreet uit de publieke ruif, hebben een punt. Ongeveer een kwart van mijn inkomen verdien ik met televisie maken. Publieke omroep is voor mij geen principiële maar een praktische zaak: zolang de commerciëlen niets slimmers dan treurige reality shows of dommige spelletjes uitzenden, kan ik daar helaas mijn vak niet uitoefenen. Ik zou het graag anders zien.   

Nagekomen bericht, dd 13 april: na ampel beraad heeft de Inspecteur besloten de boete te schrappen. Waarvan akte en waarvoor dank.