Tsja Jeroen, ik heb ook m’n kosten

Wednesday 01 April 2015

Vandaag, Goede Vrijdag, strompel ik naar het Golgotha van de staat en word voor euro €255.992 aan het kruis van de fiscus genageld. Dik tweeënhalve ton, dat leest u goed. En eigenlijk is het nog hoger, namelijk €320.291 (dat heeft iets met uitgekeerd dividend en eerder betaalde winstbelasting vandoen, verveel ik u verder niet mee). Drie-honderd-twintig-duizend-tweehonderd-één-en-negentig euro belastingen over 'genoten' inkomen uit arbeid en winst uit onderneming. 49% voor mij, 51% naar de staat. Het is toch g...

 

...godge...ggg..... oed dat ze 'de rijken' zoveel afhandig maken? Die Thomas Piketty had het toch gezegd: de rijken worden altijd maar rijker, zónder er voor te werken. En verdomd, hij heeft gelijk. Kijk maar naar mijn privé-aangifte over 2013. (Excuseer, over afgelopen jaar kan ik de bedragen noemen maar heb nog geen officiele aanslag). 

Wat valt op? Die JPW Kelder werkt kennelijk wel door (287k inkomen in box 1) maar hij blijft desalniettemin opvallend arm (253k bezit in box 3). Toegegeven, ik heb m'n kosten (foto) en span mij zeer in niets over te houden. Bovendien telt je eigen huis niet mee als bezit, noch kunst of klassieke autos. Scheelt weer. Maar niettemin: Piketty, die listige Marxist, heeft het dus toch goed gezien. Hard werken wordt niet beloond maar kapot belast. Inmiddels is de situatie in 2014/2015 drastisch veranderd. Yours truly begint een heuse kapitalist te worden naar negentiende eeuws model. Hij laat zijn geld het vuile werk doen en verhuurt zijn pièd-à-terre aan de gracht voor veel te veel geld aan een expat. Huurinkomsten zijn netto, onbelast. Maar intussen loopt de belastingdruk door dit kabinet verder op (Rutte I en II bezuinigen minder dan dat ze de belastingen verhogen met zo'n 21 miljard). Mijn werkgever - ikzelf dus - wordt door de Inspecteur verplicht een heel hoog 'gebruikelijk loon' uit te keren, zodat ze 52% kunnen afpakken. Tel dat op bij mijn dubbele bijtelling voor 'auto's van de zaak' en de tegen alle toezeggingen in verlengde Crisisheffing (extra kosten voor Kelder & Co: 50k) en de belastingdruk loopt verder op tot waarschijnlijk de hoogste in de wereld: 51% directe belastingen over dik zes ton inkomen. Tot zover heeft het 'VVD-kabinet' ons geholpen. Not.  

Ja, dat leest u goed: 80% belasting

En dat is pas het begin, die 51%. Daarna volgen de fiscale sluipmoordenaars: indirecte belastingen. Die gaan van het netto inkomen af, waardoor mensen nóg minder te besteden hebben. Mijn netto inkomen is €8710; 44% van wat ik mijzelf aan bruto-salaris uitkeer (20k). Hoe dat kan? Simpel: ik heb geen aftrek eigen huis maar wel draconische 25%-bijtellingen voor het wagenpark (F-Type + Landrover). En verder heb ik zo mijn kosten: je eet eens een zakelijk hapje buiten de deur of laat een estate tweed dan wel een lakeienpak voor podiumkunstjes knippen en naaien. Dan gaat het hard. Maar eerst nog even die vaste lasten. Wat te denken van de (verplichte) verzekeringen? Een maandinkomen, grofweg. En dan moeten de feestjes van de fiscus nog beginnen. Wij noteren: door de bv's betaalde luxebelasting voor tv-werk en optredens (€115.892), betaalde btw op consumptie (onmeetbaar, maar veel), motorrijtuigenbelastingen (4k), uiteraard de bpm (€20.800) én btw over de aangeschafte F-Type V6S (totaal 35k) en het even ongevraagde als overbodige 'lidmaatschap' van de Kamer van Koophandel (peanuts, maar pijn doet 't). Dan, privé, huizenbelastingen (3k), forensentax (ja, die kende u niet: 1k), milieuheffingen, waterschapslasten, accijnzen (noodrantsoen, zeg tweehonderd flessen witte bourgogne en twee ton benzine voor de vloot), assurantiebelastingen (verdubbeld door dit kabinet), parkeerbelastingen (Amsterdam-centrum, au!), successierechten (jammer, mam), boetes enz. enz. enz. Tellen we alles op, voor zover mogelijk, dan kom je moeiteloos aan een fiscale druk van 80%. Ja, dat leest u goed. Tachtig procent voor de staat. Daar hoor je linkse politici nooit over, die mopperen alleen maar over genoten hypotheekrenteaftrek, bonussen of belastingvrije koerswinst. 

Hieronder, de verlaagde aanslag winstbelasting. Aanzienlijk gunstiger dan andere jaren vanwege ondermeer een electrisch autootje van de zaak. 

 

Boos? Nee, wel trots.  

Ben ik nu boos of woedend, verdrietig of flegmatiek over de afroomacties van de Bende van Dijsselbloem? Niets van dat al. Ik ben trots dat ik het kan missen betalen. 'Gelukkig', hoor je progressieve denkers dan altijd meteen zeggen, 'Gelukkig mag u zoveel betalen. En u krijgt er ook heel veel voor terug!' Ja en nee. Ja: Nederland is een van de meest welvarende, goed geregelde landen ter wereld waar kinderen betrekkelijk zorgeloos opgroeien en bejaarden niet onverzorgd de kist inschuiven. Iedere balsamico-zeiker van SP- of PVV-huize die daar anders over denkt moet de internationale statistieken er maar eens bijpakken. Maar er is een keerzijde, een 'nee'. Die welvaartsstaat, die intussen meer dan driehonderd miljard kost, wordt wel betaald door ondernemers maar ze maken er zelf geen deel van uit. Ben je als ondernemer ziek, zwak of der dagen zat: pech gehad, eerst je vermogen opvreten, dan pas bijstand. De welvaartsstaat is een uitvinding van/voor loonslaven, ambtenaren en vakbondsleden. Eigenlijk ken ik in mijn directe omgeving, de tv- en media-industrie, alleen maar mensen die er aan meebetalen maar niemand die er van profiteert. Dat zullen dan wel die vermaledijde >één miljoen zzp'ers en zelfstandige ondernemers zijn die door sommige politici worden gezien als profiteurs (nix betalen) danwel zakkenvullers (bonus en dividendjagers). Ziek, werkloos, 65+: dat doet een ondernemer in eigen tijd, op eigen kosten. Of ze nu zzp'er of ondernemer met een vennootschap zijn: ze dragen alle risico's zelf. Fair enough, we waren toch zo voor de vrije markt? Maar om je vrij te kunnen bewegen is het handig als de staat even die handboeien afdoet en die loden bal van uw voet verwijdert.

Hakken of harken? 

Is er hoop? Nee. Sorry. Leuker kan ik het niet maken. Het grote politieke topic dit jaar is de fiscaliteit. Komt staatssecretaris Wiebes dit jaar met een Grote Stelselwijziging? Reken er niet op. Niets politieker dan het belastingstelsel. Dat is het Waterloo waar links en rechts elkaar treffen. Goeie kans dat PvDA en VVD elkaar daar te lijf gaan, al valt te verwachten dat de witte vlag al snel aan beide zijden wappert. Belastingverlagingen komen er alleen als de overheid in eigen vlees en/of de welvaartsstaat snijdt. En dat gaat niet of nauwelijks gebeuren. De zogeheten 'overheidsconsumptie' is een zichzelf voedend veelkoppig monster. Dit jaar geeft de staat €260 miljard uit, waaronder €78 miljard voor uitkeringen en €73 miljard aan zorg. Een koopje, gezien de profetieën voor de toekomst. De collectieve uitgaven lopen de komende twee jaar al op van €300 nu naar €313 miljard in 2017 - zonder tegenvallers. De collectieve lastendruk  - 47% - is de hoogste sinds een generatie en daalt niet. Integendeel. Alleen als de staat hard hakt, komt er ruimte om minder te harken bij burgers en bedrijven. Gaat niet gebeuren. De enige die de bureaucratie en regeldruk zien verminderen zijn de Haagse vergaderaars zelf, minister H. Kamp voorop. Statistische jokkenbrokkerij. En altijd zijn er weer nieuwe 'beleidsprioriteiten'. Van 'de zorg' en 'het onderwijs' tot de veiligheidsdiensten (terreur!) en het leger (Poetin!). De liberalen (VVD en D66) domineren kabinet en parlement, maar een wezenlijke verkleining van de overheid is niet aan de orde. In plaats daarvan komt het kabinet binnenkort met het zoveelste dikke rapport waarin met miljarden wordt geschoven en mooie woorden over de arbeidsmarkt en de lastendruk gedebiteerd zullen worden. Yadiyadiyada. Het bonnetje gaat naar u, burger. En de resterende staatsschuld, volgens de Miljoenennota in dit begrotingsjaar oplopend naar 467.000.000.000*, naar uw kleinkinderen. Net Griekenland, die schuld. Alleen die blauwe enveloppen, daar lachen de Hellenen homerisch om. Aanslag? Welke aanslag?!

PS Correctie: door een telfout mijnerzijds scheelt het bedrag in het filmpje (€255.892) luttele honderdjes met het eindbedrag van mijn accountant. De man werkt voor NAHV Accountants, dus ga er vanuit dat hij zich niet misrekent.

* = €467 miljard.