DIRK DE SJAAK, LAKEMAN HELD, KELDER PROFEET

Tuesday 20 October 2009

Dank, dank, dank dat u zondag met anderhalf miljoen op de bank lag te kijken naar Bij ons in de PC. Het wordt de vierde en beste reeks, heus (bekijk het kakkersitem of het 'footgolf' met Aron Winter hierrrr). Maar ik mag hopen dat u die vette flatscreen  niet met 'hulp' van Dirk gekocht heeft, anders rijdt het busje van curator anytime voor. Waarom trapten honderdduizenden in de geitenwollen valkuilen van de Woekeraar uit Wognum? Had dit profetische artikel op 925 gelezen, en u was al anderhalf jaar in the know: Dirk is vroeg of laat de Sjaak.

We leggen Aron het nobele spelletje nog 1x uit (foto Pim Ras)

Tsja, heb je een primeur die er toe doet en duizenden miljoenen kan besparen, pikt niemand het op. Shit happens. De oude school-media zijn er wel even mee bezig geweest, maar Dirk schoof z'n bluffende brigadier Wilting steeds naar voren om alles wat waar is te ontkennen. Men tikte braaf de persberichten van DSB over.

Maar insiders in miljardairskringen wisten bijna twee jaar geleden al, toen de kredietcrisis in de VS ontbrandde, dat DSB een kreupele balans had. Ze gaven te veel hypotheken uit en kochten te duur geld in, waar Scheringa bovendien met zijn hobbies jaarlijks tientallen miljoenen uit de kluis zoog. Zijn collectie magisch realisme (zeer inspirerend, de afgelopen weken vielen geheel binnen het thema), zijn sportploegen en - dat ook - de inkoop van personeelsopties ter waarde van >30 miljoen euro (was dat voor de telefonistes of de VVD'ers?) zogen het bedrijf leeg. Zonder alle investeringen in AZ hadden ze de Lakeman-claims gemakkelijk kunnen afkopen, waarmee het gekochte kampioenschap van de Alkmaarders AZ feitelijk tot de duurste voetbalclub van de wereld maakt. De DSB-schadepost gaat richting het miljard - Real Madrid, AC Milaan eat your hart out!!
De bank had snel minimaal honderd miljoen eigen vermogen nodig, kon dat volgens reguliere wegen niet meer aantrekken en besloot langs de deuren in Wassenaar en het Gooi te gaan: of ze nog wat miljoenen konden missen? Bronnen bevestigden mij destijds al dat de promotie van Gerrit Zalm van chief economist te Wognum tot ceo van het bankbedrijf geen toevallige was. De oud-minister wekte vertrouwen, en De Nederlandsche Bank drong aan op zijn benoeming.

WOGNUM, EN ANDERE WOEKERAARS
Niettemin, je gunt het niemand, zo'n publiek demasqué. Scheringa is in een week tijd uitgegroeid van Scrootch tot de Wilders van de economie. Hij, de underdog, die het tegen het politieke en krijtstrepen establishment opneemt. Onzin natuurlijk. Nog los van z'n bovenmodale speelgoed - eigen museum, eigen jet, eigen schaatsploeg/voetbalteam -, de gewezen politieman wist duivels goed waar-ie mee bezig was. Wie stiekeme provisies van 50 tot 80% rekent, moet z'n mond spoelen.

Toegegeven, andere verzekeraars zijn bijna even erg. Aegon bedient zich van de slogan 'Eerlijk over later', maar was in de jaren negentig de meest agressieve provisiejager van de financiële wereld. Herinnert u zich de beruchte winstverdriedubbelaars van Legiolease nog? Nou dan. Of mijn vrienden van Zwitserleven, die een even vriendelijke als nietsvermoedende BN'er (Chris Zegers) hun Dubai-achtige fata morgana's aan de man laten brengen. Bij die types betaalde ik en mijn fellow redacteuren >40% commissie. Wij, de gedupeerden, zijn nog steeds een rechtszaak aan het voorbereiden, want laten die woekeraars er niet mee weg komen. Het meest ironische is wel dat Zwitserleven is overgenomen door SNS Reaal, een verzekeraar die weer is voortgekomen uit De Centrale. Dat was eens een rooie verzekeraar die voortkwam uit de vakbond, maar zich nu ook structureel schuldig blijkt te hebben gemaakt aan het rekenen van krankzinnige commissies. Noem het verraad aan het socialisme, noem het diefstal van het volk. Treurig blijft het. Kortom, Scheringa was niet de enige. Maar wel de meeste agressieve die zich bovendien opzichtig richtte op schlemielen. Dan vraag je om 'een Lakeman' en verdien je, desnoods, een faillissement. Lullig voor de werknemers die zich niet schuldig maakten aan willens en wetens woekeren en vervelend voor de schuldeisers en grote rekeninghouders die hun centen kwijt rakenn. Maar zeg niet dat je het niet geweten hebt. Al was het maar vanwege dat artikeltje op 925 van 3 juni 2008.

KAPITALISME TERUG VAN NOOIT WEGGEWEEST: HOERA!
De schoonheid van het kapitalisme is het aanwakkeren van competitie en uitschakelen van zwakke producten. Verheugend dat na één jaar overschatting van de almachtige overheid (die met 85 miljard euro belastinggeld bonus overladen bankiers te hulp is geschoten, waardoor nu nog generaties met een staatsschuld zitten opgescheept. Ze hadden beter, zoals het hoort in het liberalisme, weinig maar glasheldere regels kunnen stellen wat betreft derivaten en eigen vermogen, dan was die kredietcrisis er nooit gekomen. Zo lang wij doortobben met navelstaarderige politici 'met klein p' die alleen naar incidenten en details gluren en nooit naar de grote lijn, is er weinig hoop op verbetering en is het wachten op een nieuwe ramp) eindelijk het verstand terug is. Bos weigerde Scheringa op souvereine wijze z'n pathetische roep om belastinggeld. Hulde. Had-ie dat ook maar met Fortis, SNS en Aegon gedaan. Soms is het (helaas) nuttig; niet zakken vullen, maar links lullen.