Ik ben ziek van deze sik: grijp de boef!

Wednesday 04 April 2012

Dit is 'm dan, de koene ridder die dinsdagavond mijn delicate Milanese attaché mét inhoud jatte en binnen luttele minuten tenminste 1.000 + 900 euro, een Apple Macbook Pro, een iPhone4, een Schott's Miscellany Diary, een National Geographic (Titanic-special), een Troskompas (sorry, coververhaaltje), sleutelsets van huizen en kanteur, enige Vpro-paperassen, twee bankkaarten, twee credit cards (groen en goud), twee parkeerzenders, een rijbewijs, één contactlens (-8), enzovoorts enzoverder. 

Allemaal nutteloos voor het pratende k*tje op de foto, want uiteraard is alles gecodeerd of onverwijld geblokkeerd. Maar niettemin, knap opdringerig, zo'n grijpgraag heerschap. De gang van zaken staat helder beschreven in het proces verbaalnr PL132K2012090056-1 van de H. Hermandad (bureau Linnaeusstraat), en komt eigenlijk hier op neer. Tijdens een door mij gemodereerde happening van internetclub Ipan in Club Dauphine over de toekomst van TV as we know it, heeft sikje mijn tas (die verstopt was achter een gordijn vlakbij het podium) eerst verplaatst en hem daarna (toen er kennelijk niet goed opgelet werd) meegegrist en heeft via de pissoirs de plaats delict verlaten.  

Hoe we zo stellig kunnen beweren dat dít kleptomaan is? Simpel: alles staat op camera. De man is dus eerder brutaal dan slim. Zijn slinkse actie viel in de zaal niemand van de toekijkende Ipan leden op. Gelukkig waren de beveiigingscamera's van Dauphine paraat, en registreerden feilloos hoe De Verdachte zijn buit bemachtigt en als de letterllijke dief in de nacht verdwijnt. Twijfel over zijn daad is volgens verschillende aanwezigen onnodig. Eerst verplaats hij rond 20.35uur mijn tas, gaat vervolgens naar buiten om een zak te halen, komt terug en neemt plaats in de zaal, waarna-ie al bellend wegsluipt om definitief via de wc's het pand te verlaten. Geen enkele twijfel over, alles staat haarschepr op camera en de beelden liggen bij de recherche. Ik heb screendumps van de opnames, maar niet  de hele film, omdat Dauphine noch de politie die beelden mogen afstaan 'vanwege provacyredenen'. Wederom een schandalige gotspe van de juristenstaat: dit is geen verdachte maar een dader die asap gepakt en afgestraft moet worden. En wiens privacy is hier eigenlijk in het geding, die van mij of die van Mijnheer de Sik?   

Enfin, los van de centen: het geregel is het irritantste. Passen en pincodes blokkeren, slotenmakers bellen voor nachtelijke service en op naar de politie. Aldaar aangekomen keek de dienstdoende brigadier uiterst routineus. Dit zien ze vaker in Amsterdam-Oost. 'Meneer Kelder,' sprak de diender, 'zo gaat het hier elke dag. Het zal wel een Oosteuropeaan zijn. Die lachen ons vierkant uit en komen naar Nederland om, zoals ze dat noemen, gratis te kunnen shoppen'. Vorige week nog, sprak de politieman, werd er een Pool gepakt die op het bureau de agenten lachend over hun schoenen stond te pissen. Waarom? Diender D.A.M. (zijn naam blijft even anoniem), zwaar gefrustreerd: 'Omdat de straffen hier te laag zijn, ze krijgen twee weken taakstraf en hebben het in onze cellen beter dan thuis.' Of deze sik er met zo'n kort verblijf in het staatspension vanaf komt weet ik niet, maar de strafmaat zou sowieso omhoog moeten. Mijn labtop en smarphone zijn gestolen. Daar zit mijn digitale leven in, wat feitelijk neerkomt op vrijheidsberoving. Ofwel: kidnapping zoals omschreven in artikel 282 Wetboek van Strafrecht. Volgens de wet komt zo'n engerd daar met 8 jaar vanaf, wat betekent dat ze na dik vijf jaar weer rondlopen. Ik zou de man liever een werkstraf van een jaar of tien gunnen, liefst met een streepjespak en een loden bal aan de voet, verplicht vegen en harken in een Vogelaarwijk.  

Zou Geert dan toch gelijk hebben? Zijn de Polen, Roemenen en Bulgaren de nieuwe (dixit Rob Oudkerk) K*tmarokkanen? Wederom zo'n fijne verworvenheid van één groot, solidair Europa? Op Bureau Linnaeusstraat beschouwen ze de derde generatie schoffies uit het Rifgebergte inmiddels als lokale folklore, opgeschoten jeugd wier ouders je tenminste nog kunt aanpakken. Kom daar maar eens om bij een worstelaar van de Balkan. 

Voor de eerlijke vinder van mijn spullen zal ik een passende beloning uitloven. Het spul zal ongetwijfeld ergens gedumpt zijn. En wie met mijn eigendommen betrapt wordt, gaat tenminste als heler achter het gaas. Belangrijker is dat dit soort eikels gestopt worden. Dus heeft u deze dader gezien, houd de dief (schroom niet, dat mag best een beetje hardhandig) en lever 'm in bij de politie. De dank van mr. JPW Kelder is groot.  

Nagekomen mededeling: vanmiddag door de recherche van de Linnaeusstraat gebeld. Ze hebben met toestemming van de Officier van Justitie een opsporingsbericht van de tasjesdief online gezet. Bravo.