EI(KEL)

Wednesday 21 April 2010

Ineens was-ie er. Een bruine vlek die achter mij langs het podium oprende en minister Jan Kees de Jager belaagde. Da's schrikken.

Ps Sorry voor fotograaf Jos van Zetten, volgende keer zal ik iets vriendelijker kijken

Tuurlijk, het was maar een ei. Maar dat wisten ik en de 8 andere politici op het podium op het moment sûpreme niet. Je hoort een schreeuw, er is wat geduw en getrek en vrij letterlijk in een vloek en twee zuchten is alles weer voorbij.

Op zo'n moment zijn de reflexen aan zet. Dus ik dacht 'kip ik heb je', greep dat leren jack en probeerde 'm te tackelen terwijl-ie het podium afstruikelde (waarbij ik om de een of andere bizarre reden angstvallig de microfoon in mijn hand hield). Het meest bizarre is: niemand doet iets, zelfs niet als je om hulp roept. De eerste rijen kijken toe alsof ze tv zitten te staren. Zelfs de gewezen politie-rechercheur Fred Teeven bleef op zijn merk, al inspecteerde hij even later de door mij afgerukte jas en scandeerde de naam van de dader luidkeels. Iets Aziatisch, meen ik. Campus TV, van mijn mediamaatje Mark Koster, heeft het filmpje + een foto die bijna kunst is.

Jan Kees de Jager bleef redelijk stoïcijns onder zijn nieuwe coup. Rare gewaardwording voor deze rechtse CDA'er; want als je dan tóch een politicus wilt aanvallen, waarom dan in godesnaam de redelijkheid zelve? Omdat-ie, zoals ik her en der in de media lees, wil bezuinigen op het onderwijs? Onzin. Dat wil-ie helemaal niet. Dat wil bijna niemand. Al lijkt het mij wijs in elk geval een collegekaart + basisbeurs in te trekken: die van die eikel van het ei.

Vlnr. de alerte debaters Jasper van Dijk, Fred Teeven en Martijn van Dam die geïnteresseerd toekijken hoe De Jager wordt ingezeept. (Foto: Fred van Diem)

Enniehoe, het laat, 8 jaar na de dood van dr. Pim, nog maar 'ns zien hoe kwetsbaar politici zijn. Meer dan vijfhonderd man in de zaal, waaronder meerdere geuniformeerden - en de schatkistbewaarder is vogelvrij. Moeten ze zich allemaal laten belegeren door breed geschouderden? Laten we het dorp Nederland koesteren. En overigens: ik kan mij nauwelijks aan de indruk onttrekken dat Wilders beveiliging hem enige Messianistische deformaties bezorgt.

Tenslotte de vraag: hoe was het het debat tussen Rita Verdonk (Trots op NL), Boris van der Ham (D66), Jasper van Dijk (SP), Martijn van Dam (PvdA), Bram van Liere (Partij voor de Dieren), Fred Teeven (VVD), Tofik Dibi (GroenLinks) en Ed Anker (Gristenunie)? Dat zal voor altijd in eierstruif gehuld zijn, zoals Jan Jaap van der Wal in zijn conference na afloop grapte. 'Wat er gezegd is? Kan ons geen f•ck schelen, we herinneren ons alleen dat ei!'

Ps Zeg nooit meer dat de Partij voor de Dieren alleen voor viervoeters in de arena stapt. De grijze schim links en rechts op de foto's is die van Bram van Liere, nr. 4 op de kandidatenlijst voor de PvdD. Hij snelde als enige van de aanwezige politici toe.