EVEN VOORSTELLEN, HET KABINET KELDER I

Monday 10 May 2010

Al 9 weken maak ik meters in de studio van Bij ons in de BV om een kabinetje in elkaar te plakken. Binnenkort mag de hofnar zijn plek op het bordes naast de majesteit inleveren, ten faveure van een nieuwe Chef de Mission van de BV Nederland. Wordt de natie eindelijk een meritocratie? Laat het ons hopen. Maar wie wordt onze nieuwe nr 1?

Tsja, wie wordt de nieuwe eerste vrouw of meneer? Zo moeilijk is dat niet, want zwakker dan Balkenende I t/m IV wordt het toch niet.

Om te weten wie het wordt, eerst maar eens het bordes af om te kijken wie er reeds naast Beatrix staan. Kelder I veegt, zoals het hoort, de trap van bovenaf schoon. Er zullen dus minder ministeries komen. We houden het op 10 ministers, inclusief de premier. Indeling naar partijen speelt geen rol, evenals de kleur of het geslacht van de kandidaat bewindsblabla (al hadden we, toegegeven, wel wat meer vrouwen gewenscht - geselligheit!). Kelder I wil vernieuwen, da's het belangrijkste. Er moet bezuinigd worden, het Grijze en het Gele Gevaar komen eraan en de natie dreigt weg te sukkelen in een poel van decadentie. Misschien een idee om een beetje compassie te hebben met de volgende generaties?

De kandidaten van Kelder I, vlnr het bordes af.

1. TEX GUNNING

Kneep meer omzet uit de vette margarinefabrieken van Unilever, werd baas van de groeimarkt Azië en vervolgens gepasseerd voor de nr. 1-positie. Zond zichzelf uit naar Vedior, maar dat contract bleek zeer tijdelijk door verkoop aan Randstad. Nu runner-up in de Raad van Bestuur van Akzo. Vrijdenker, in staat om complexe bureaucratieën wakker te schudden. Gunning kan het grootste probleem van de vaderlandse economie tackelen: er werken te weinig mensen in de marktsector en de arbeidsmarkt is socialistisch dichtgemetseld. Voor wie het niet gelooft: hij heeft het hart ook nog op de goede plek, doet veel aan goede doelen & zo.

2. HENDRIK JAN BIEMOND

Jurist, jong en vrolijk van geest. Mag op Justitie, en krijgt de politie er ook maar meteen bij (horen wij Montesquieu daar MERDE!!! brullen?). Verdedigde als advocaat witteboordenboefjes, maar maakte als Officier van Justitie jacht op ze (zo bezorgde hij Ahold-ceo Cees van der Hoeven een strafblad). Biemond is nu compagnon en rainmaker bij Allen & Overy, maar daar kunnen ze 'm wel weer een paar jaar missen. De hordes van Wilders, de roep om meer blauw op straat, de vertrouwenscrises in de magistratuur - genoeg te doen voor HJ Biemond.

3. NATHALIE VAN WOERKOM

Al weer een advocaat? Jazeker. En wat voor een: mr. Van Woerkom is partner bij AKD Prinsen en geldt als een montere Rotterdamse doener. Haal de bloemetjes maar van tafel, als minister van economische zaken zal ze doen wat nodig is. Snijden in subsidies waar je echt geen Googles en Tomtoms mee oogst. Van Woekom wordt 'de nieuwe Neelie'.

4. JEAN-MARC HUET

Met een tekort en staatsschuld 'at nightmare porportions' (dixit G. Gekko) kunnen we een stevige schatkistbewaarder gebruiken. Desnoods past-ie zelf even bij, want voor zijn huidige baan als financiële man van Unilever cashte Huët keihard - zo'n €30 miljoen - bij Numico (toen de Chocomel-maker voor €12,3 miljard naar Danone ging). Daarna vertrok-ie met een instapsalaris van $4 miljoen naar chemieconcern Bristol-Myers Squibb en toucheerde ook bij Unilever ene golden hello van €3,6 mio. Kortom, de man weet kortom hoe je een schatkist vol krijgt. O ja, ook een leuke extra op het curriculum van de nieuwe Minister van Financiën: Huët heeft het nobele graaivak geleerd bij, houzee, Goldman Sachs!

5. JAAP MALJERS

Vriendjes noemen 'm soms 'Gaap', omdat Jaap Maljers nogal monomaan is. Hij werkt. En hard ook. Mooi zo. Daar houdt Hare Majesteit van. Maljers weet iets van ondernemem in het groot (pappie Floris was de nr. 1 van Unilever), startte na zijn studies geneeskunde en bedrijfskunde als consultant bij McKinsey, en begon in 1991 voor zichzelf in de wittejassenhandel. Heeft nu onder veel meer privéklinieken onder de vlag van de firma Alant, het adviesbureau Plexus Medical Group en de helft van de markt voor ooglaserbehandelingen met zijn Vision Clinics. Maljers is een analyticus die weet hoe het werkt en zal als Minister van Volksgezondheid de zieke 'zorgmarkt' (goed voor zo'n tachtig miljard euro, en als we zo door klagen binnen een halve generatie een kwart van het nationaal inkomen) niet afschaffen maar juist chirurgisch invoeren. Graag, met verbetering van de kwaliteit.

6. MARC BOLLAND

Briljant. Aimabel. Cosmopoliet. Werd na een foutloze carrière gepasseerd voor de hoogste baan bij Heineken, waarna-ie zich via een headhunter meldde bij supermarktketen Morrison's. Was daar zo succesvol dat de koers bij zijn vertrek naar Marks & Spencers (startbonsu: €17 miljoen) instortte, en Bolland in The Wall Street Journal 'The Billion Dollar Man' genoemd werd. De Britten doteerden hem met de totel 'Entrepreneur of the Year', wat Bolland ondermeer advieswerk op 10 Downingstreet opleverde. Zal de VOC in herinnering roepen door Buitenlandse Zaken, Defensie en buitenlandse handel samen te ballen op een departement.

7. FRANS NAUTA

Inspirator van het Innovatieplatform, waar-ie zelf uitstapte toen die club verzandde in een tandeloze vergadertijger. Nauta is een blije man en inspireert studenten als lector aan de Hogeschool te Nijmegen. Te licht voor een ministerschap? We zullen zien, goede zin en nog betere ideeën zijn ook wat waard. Juist op het nieuwe Ministerie van Onderwijs, Innovatie en.... Milieu. (Ja, dat ook. Groen = vernieuwing. En dat klusje laten we als staatssecretaresse oplossen door de over-enthousiaste doener Annemarie Rakhorst). En mocht Nauta composteren in het Haagse, dan schuiven we LED-evangelist Ruud Koornstra naar voren. Als-ie tenminste mag van z'n vrouw.

8. RUDY STROINK

Projectontwikkelaar met niet alleen gevoel voor de zaak, maar vooral ook voor de wereld. Stopt op zijn 55ste als baasje van TCN, en biedt zichzelf aan als kandidaat voor de politiek. Da's onHaags, en de vermolmde partijen zullen ongetwijfeld gniffelen om zoveel naïeviteit. Laat Stroïnk met de politiek doen wat-ie met brakke industriële panden doet: strippen en pimpen. Als Minister van de fysieke en virtuele Infrastructuur valt er veel te doen, als iemand bewezen heeft dat-ie hetklan en wil is het Stroïnk. Daarbij, en dat kunnen we niet van alle kabinetsleden van Kelder I zeggen, blijft Stroïnk altijd redelijk, is-ie van het 'boel-bij-elkaar-houden'-model. Nuttig, soms.

9. WIEBE DRAIJER

Consultants, zouden we die niet juist afschaffen? Maar zo goed als ex-Goldmanner Huët weet hoe de hebberige hazen in de haute finance lopen, zo kent de baas van McKinsey Benelux the corridors of power. Pieter Winsemius, Hans Wijers; kent u ze nog? Uitstekende ministers, beiden gewezen strategie-adviseur. De 44-jarige Draijer moet meer worden dan 'gewoon' minister, hij krijgt als superminister de taak de overheid kleiner maar beter te maken. Allereerst door ze op dieet te zetten en te kiezen wat eigenlijk de kerntaken van de staat zijn. Inmiddels slokt de collectieve sector meer dan de helft van economie op en dijt al jaren als een autonoom monster uit. McKinsey praat klanten vaak naar de mond, laat Draijer hun publieke reputatie weer 'ns respecteren: Mac the Knife!

Iemand vergeten? Velen. 'Bij ons in de BV' had veel fijne runners up, van topbelegger Angeline Kemna op de schatkist tot Houthoff-advocate Marry de Gaay Fortman op de ziekenhuizen, Justitie of Binnenlandse Zaken (wat jij wil, schat!). Ook zijn er allerlei departementen verdampt. Soms blijvend (boeren, ontwikkelingssamenzwering, jeugd en andere emancipatiehobby's), soms omdat een onderminister de klus mag klaren.

En o ja, voor we het vergeten: de nr 1?! Twee namen met prestige en ervaring worden steeds weer genoemd: Ben Verwaayen (ex-KPN, ex-British Telecom, nu Alcatel-Lucent) en Eurocommissaris Neelie Kroes. Beiden liberaal en prominent VVD-lid. Dat laatste verdriet ons, want we wil juist géén partijpolitici in dit kabinet. En om, voor het evenwicht, SP-aanhanger Derk Sauer nu uit Moskou in te vliegen...

Afijns, op de site van Bij ons in de BV mag de voxpop - u dus - het uitmaken. Ben, Neelie, of toch maar onze ons scherp gearceerde assistente Nienke?