GODLOF, GRISTENBROEDERS, U SCHERTST (1 APRIL?)

Thursday 01 April 2010

Dit is de dag dat ik traditioneel een klinkend ontslag, een nakend faillissement of een
hoogtepuntje in de echtelijke sponde aankondig. Er stond iets stouts in de planning bij/mer mijn nieuwe patroon. Maar zover hoefde het niet te komen. De ChristenUnie was mij voor met bizar nieuws: ze gaan de rijken weer 'ns pesten.

Fijne Paasgedachte. Of zou het toch een 1 april-grap zijn? Dat ze in Scandinavië elanden willen beschermen door hard rijdende Volvo's zwaarder te beboeten, valt iets voor te zeggen. De kooiconstructie van een Zweed is immers steviger dan het bottengestel van een eland. Maar alle boetes inkomensafhankelijk maken? Dat moet een grap zijn. Of gaan we straks het tijgerbrood bij de bakker en de prostaat van vermogende particulieren met het onvermogen de zaak droog te houden eveneens zwaarder afrekenen?

Helaas is humor bij de refo's van de gristenunie niet hun meest in het oog springende kwaliteit. Waar de Kleine Luyden van de zandgronden wel in excelleren? Benepenheid, bemoeizucht. Ofwel: voor u en mij bedenken wat we moeten vinden en hoe we moeten leven. En dat we vooral veel kinderen Gods moeten maken, zonder voorbehoedsmiddel, en uitsluitend na een treurige plechtigheid op het stadhuis te Staphorst. Diep moralistisch, dramatisch bedilzuchtig. Maar, als Hij even niet kijkt, natuurlijk wél gluren bij de buren en knijpen in de billen van de dienstmeid. Wat dat laatste betreft: geef ze 'ns ongelijk.

Niets erger dan de combinatie links + gristelijk. Alsof ze door God gestuurd worden om ons alle vrijheden af te pakken. Vaak praten ze met een superieure glimlach. Ze hebben immers het licht gezien. Maar tegelijkertijd is er die twijfel, de schaamte, het besef van hun eigen aardse tekort. Godzijdank, in dit geval vrij letterlijk, dat ik tv maak voor de roomschen. Die zingen zondagochtend devoot in koor, waarna de kurk van de fles gaat en la grande bouffe kan aanvangen. Lekker leven, wel zo gezellig.

Toch even biechten. Veel rijken betalen lachend hun boetes. Dat verklaart de woede der refo's. Zo herinner ik mij een scene tijdens The Quote Challenge, waarbij een van de deelnemers volgas wegreed bij Hotel Arts in Barcelona... en boem!... bruut een passerende Peugeot 205 schepte. De Challenger, passend uitgedost in Tibetaanse monnikspij, betaalde zonder brommen de schade en frommelde de dienstdoende agent een paar kleurige briefjes in de borstzak. 'Hier, koop daar maar wat leuks van voor je vrouw. Hasta la vista!' En vroemmmm daar ging-ie in z'n Mercedes 500 SL. Tip geven aan een diender. Leve de unverfrorenheit der stenenschuivers!

Belangrijker kwesties die ik u niet onthouden wil.

1. Kom naar 'Bij ons in de BV'. Voor het tweede seizoen hebben we in onze wijsheid wat meer 'diepte' in het decor aangebracht. Ofwel: de toch al kolossale studio is nu nog eens drie maal zo groot. Als we de publieksaantallen halen van de WK Finale begint het lekker vol te lopen, bij ons aan de Zuidas. De bar is open vanaf 5 uur. Binnen een uur beginnen de opnames van netto 39 minuten. Daarna mag u mij allen inpeperen dat presenteren een vak is. Meld je hier aan en be there.

2. Voor het archief. Een memorabel krukgesprek bij Matthijs. Altijd lastig, want maar twee minuten. Eén verkeerde beginzin en je kunt je punt niet meer maken. In dit geval: laat onze (paas)gedachten zijn bij Nina Vleeschdraager/Aka/Brink/Storms, die arme (>€400miljoen) entrepreneur die zo belaagd wordt door biograaf Eric Smit. Heeft ze wel genoeg steun aan haar Pieter, de gewezen tv-presentator die zijn huwelijkse geluk en haar goldcard viert te Monte Carlo?

VIDEO HIER

3. Ook over Nina. Het vonnis van de Amsterdamse voorzieningenrechter waarin hij Eric Smit op ALLE punten laat winnen van Nina. De advocaat van Smit, mr. Matthijs Kaaks, mag tevreden zijn. Er zullen nog bodemprocedures volgen, want zoals P. Breekijzer bij P&W al aankondigde: 'We gaan Smit op de enkels afzagen'. Tsja. Lees dat boek en u zult denken: Lieve Pieter en lieve Nina, hebben jullie niets beters te doen dan die discutabel vergaarde WOL-miljoenen te verspelen aan hebberig juristentuig?

Ze doen maar.

SLIDE AFBEELDING HIER