Het Snelle Geld, mijn Vpro-debuut over 25 jaar Hollandsche hebzucht

Thursday 12 April 2012

Misschien kijkt u liever eerste divisie voetbal, maar mocht u geen chips maar een stevige cracker prefereren dan suggereer ik vanavond te zappen naar 'Het Snelle Geld', 22.15uur, Nederland 1. Gedurfde poging van de Vpro om het kapitalisme van de afgelopen kwart eeuw te duiden. (En en passant mij de schuld te geven van wat er zoal mis ging - gebbetje, maar voel mij niet al te zeer aangesproken). Bekijk de trailer, die in de beste tradities van de Vrijzinnigen niet zestig seconden maar zes minuten duurt.  Wonderschoon, al zegt de rimpelige presentator het zelf. 

ps Dienstmededeling: ondanks veel verzoeken is Het Snelle Geld niet terug te kijken op Uitzending Gemist. Excuses, maar het schijnt iets met copyrights vandoen te hebben die dan per bezoeker afgerekend moeten worden. Daar doet de publieke omroep/Vpro niet aan mee.       

Wat ik zelf van de serie vind? Een, eh, bijzondere ervaring. Kan moeilijk naar mijzelf als angry young man kijken. Los daarvan: veel hilarische, weemoedige en confronterende beelden. Veel geleerd van de Vpro, vooral dat vorm en inhoud niet per se hoeven te bijten. Het Snelle Geld is een curieuze mix van programma's als Andere Tijden, Tegenlicht en Bij ons in de PC. Dat laatste wat minder, want al klopte ik ooit met Het Idee aan bij Vpro-hoofdredacteur Frank Wiering (die de klus gaf aan regisseur/eindredacteur IJsbrand van Veelen en editor JP Luijsterburg) van de lifestylekant van het kapitalisme begrijpen ze in Villa Vpro weinig. Wat weer voor ze pleit, in a way. Maar het grotere verhaal - hoe het egalitaire Calvinistische Holland probeerde het ostentatieve Angelsaskische model te omhelzen - wordt verteld, acht afleveringen lang, met schitterende hoofdpersonen die uit ervaring praten. Iedereen doet wel zo'n beetje mee, van Joep van den Nieuwenhuyzen tot Erik de Vlieger, Cees van der Hoeven en - geen grap - Nina Aka-Brink-Storms. Alleen Rijkman Groenink liet zich liever over z'n oprotpremie afzeiken door een zaal vol studenten dan dat-ie de altijd geserreerde Vpro-microfoon welkom heette. Jammer. Ik mag die Groenink wel, al is het maar omdat-ie alle voordehandliggende vragen van journalisten negeert of hautain pareert. Zo jaren tachtig. Alleen wel een beetje jammer dat die bank nu tot het ambtenarenrijk behoort. 

Maar dat allemaal terzijde. Kijk vanavond zelf maar. Ik ga er (très Vpro) niet te veel promotie voor maken, heb bedankt voor Pauw & Witteman, negeer continu bellende deejays en bedank confessionele omroepen voor hun hoopvolle interesse in een come-back van Calvijn. Eerst kijken, dan oordelen, daarna wellicht discussie. 

Amen. 

Update, morning after. Reacties over het algemeen positief, kijkcijfers voor Nederland 1-begrippen, eh, nou ja: 867 duizend gemiddeld, met pieken bij start Sportjournaal en aanloop naar Pauw & Witteman, en aanhoudende dip van een kwartier vanaf half 11. De paradox met een programma over economie op een grote publiekszender als Ned 1 is dit: voor de kenners is het al snel te oppervlakkig, maar gaat het over geld en gebruik je drie moeilijke woorden dan zappen de onwetende bankaardappelen onmiddellijk weg. De komende afleveringen zullen iets koersvaster zijn en een sterk hoofdpersonage hebben. Wat natuurlijk blijven zijn de snelheid en variëteit, want de verandering van Nederland de laatste kwart eeuw vond niet alleen in de portemonnaie of het bankwezen plaats. Ook tonen we de tenenkrommende archiefbeelden die ontroeren of, als ze mijn eigen persoon betreffen, heel erg brrrrrrrrrrrrr zijn . Nr 2 gaat over Joep van den Nieuwenhuyzen en het grenzenloze ondernemen, daarna is Joop van den Ende en de celebrity-cultuur aan de beurt, waarna we een hilarische 4e aflevering doen over de opkomst en (tijdelijke) ondergang van het internet. Het Snelle Geld is net de AEX-index vanaf 1987: het wordt steeds leuker. Tot...?