Hoezo, zo heurt het niet?

Friday 16 November 2012

Excuseer, dit stukje gaat niet over de handkus die ik de bovenaardse Doutzen Kroes toediende. Andere quaestie: hijgerig journaille aan de lijn. Of dat wel kon, Koen Everink gisterenavond in de tweede aflevering van Hoe Heurt Het Eigenlijk? Ehhh... jazeker. Want Everink mag na de vrolijke pre-party voor Sensation dan afgetuigd zijn door de lieve vriend van Estelle Gullit, op het feestje bij Duncan Stutterheim thuis was alles nog gewoon wit - zonder bloedspatten. Sterker, dat feestje was een genereus gebaar van de Friends4LIfe om geld in te zamelen voor het goede doel Dance4Life. Dat deden ze met een veiling. Waarbij Koen Everink niet alleen een middenklasser aanbood maar tevens met de hoofdprijs - Doutzen Kroes bijna naakt - naar huis ging.

Everink was de held van de avond, zoals we in bijgaand item van Hoe Heurt het Eigenlijk? al constateren. Maar toegegeven, het werd niet alleen vanwege die geschonken Citroën en die €25.000 voor de Victoria's Secret Show een érg dure avond voor de overigens zo succesvolle reis-entrepreneur Everink. Toen de opnames klaar waren en alle feestgangers zich richting de Arena begaven, trachtte Everink mij enthousiast het pendelbusje in te trekken. 'Jôh, Jort, ga mee vanavond, supergezellig man!' Uw reporter taaide af. Niets ten nadele van het wereldfeest én merk dat ID&T heeft gemaakt, een polderdandy loopt niet langer dan strikt noodzakelijk op versgewassen sneakers in een coke-witte outfit. Zwoel wiebelen in een voetbalstadion is bovendien niet mijn onverbiddelijke talent. Ik zwaaide Everink dus maar uit en dacht: stoere kerel, die durft te bieden waar anderen afhaken. Feestjes en veilingen moeten het hebben van dat soort flamboyance.     

Enfin, de rest van het verhaal is bekend. Hari & friends konden zich niet beheersen. De heer Hari mag dan volgens zijn warme manager en fijne vriendin prettig in de omgang zijn, als we de aanklacht van het Openbaar Ministerie moeten geloven is zijn agressie jegens Everink resultante van een ingeslopen patroon. Als je het niet kan zeggen met woorden... enz.enz. Charme-offensiefjes doen aan Hari's kloeke strafblad in wording weinig af. Of zoals een van de staande magistraten Everink na de zitting liet weten: 'Denk maar niet dat Badr Hari zich ook maar iets om jou bekommert.' Misschien iets om te overdenken voor de rechters die straks het vonnis gaan tikken.

Terug naar Hoe Heurt Het Eigenlijk? en de vraag of een feel good-programma over het oude en nieuw geld de compassie zou moeten hebben om Everinks worst night out dan maar niet uit te zenden. Had gekund, maar in dit geval kozen wij anders. Everink uit het item snijden was geen optie, hij domineerde de avond. Dan hadden we de hele veiling niet kunnen uitzenden, wat juist de essentie was omdat wij iets wilden vertellen over 'goed doen' in de cercles der nouveau riches. Uiteraard deed de redactie meer dan alleen dat obligate bosje bloemen afleveren ten huize van Everink. Bij het inspreken van aflevering 2, afgelopen maandag, waren we behoedzaam. Zeg je wel iets? Laat je het ongenoemd? Lastig. Als mensen naar een misdaadprogramma willen kijken, stemmen ze niet bij voorkeur af op Hoe Heurt Het Eigenlijk? Maar helemaal niets zeggen... Nu ja, luister zelf maar rond tijdcode 2:38: 'De avond begon nog zo mooi voor Koen Everink...' 

Vanzelfsprekend heb ik Koen Everink gesproken. Deze zomer, toen-ie opkrabbelde van de aanslag op zijn leven, dit najaar en vandaag, nu usual suspects in de media als RTL Boulevard en De Telegraaf alles aangijpen om de lekker scorende Badr Hari-saga levend te houden. Dat laatste is precies wat Hoe Heurt Het Eigenlijk? dus niet doet; wij hebben niet, zoals sommigen suggereren,de beelden onder ons gehouden om ze later rattig te kunnen exploiteren. Everink vertelde mij een en andermaal: geen bezwaar tegen uitzending, integendeel. 'Ik wil juist dat het wordt uitgezonden,' aldus Everink. 'Die avond was belangrijk voor Dance4Life. Laat iedereen die mij willen steunen in deze zaak, vooral dat goede doel steunen. Daar hebben we met z'n allen meer aan dan de pre-party bij Duncan niet te laten zien.' Onnodig te zeggen dat áls Everink bezwaar zou hebben gemaakt tegen uitzending, de Avro geen moment zou twijfelen en niet zou uitzenden. De (onbegrijpelijkerwijze gesneefde) slogan van 'de Algemene' luidt niet voor niets: een beetje klasse kan geen kwaad.   

Misschien een goede tip voor volkse media die een relletje proberen te ontketenen: stop het slachtoffer of de boodschapper te stalken en stort de winst van gammele primeurtjes in de kas van Dance 4Life. Dank. Dan kan ik ga weer aan het werk met aflevering 3 van Hoe Heurt Het Eigenlijk? (iedere donderdag, 22.20uur, Ned 1.) Die belooft pittig te worden, in het nette, al vallen er wél dooien....