Kan Joost het schudden?

Thursday 06 September 2012

Disclaimer vooraf: ik ben nooit lid geweest van enige politieke partij of geloofsgemeenschap en ben principieel zwevend (anarcho-liberaal) kiezer. Maar als een redelijke volksvertegenwoordiger een redelijk hulpverzoek plaatst, moet je dat niet per se weigeren. Eerder duimde ik voor de Dierenpartij en deed mee aan een campagnefilmpje van D66. Dus toen VVD-kamerlid Joost Taverne vroeg of ik in was voor een geintje in 'de PC'... twijfelde ik, en stemde toe. Waarom ook niet. Taverne staat met plek 44 op de VVD-lijst kansloos voor herverkiezing. De partijblazers zullen er niet blij mee zijn, maar Taverne probeert nu met een persoonlijke campagne alsnog 16.000 voorkeurstemmen binnen te halen. Kan Joost het schudden

Foto: rechts de politicus, midden het projectiel, links Tavernes geheime wapen Iris

Types als Taverne moeten iedere verkiezing weer knokken voor hun plekje op de backbenches van de Tweede Kamer. Zij zijn de politieke techneuten die dankzij sisyphusarbeid sleutelen aan de raderen van de staat. Op campagne tellen ze hun zegeningen: vaak minutieuze aanpassingen van wetgeving die soms tot grote gevolgen kunnen leiden. Zo kunnen zevenhonderdduizend Nederlanders in het buitenland dankzij Taverne ineens veel makkelijker hun stem in het vaderland uitbrengen. Best handig. En logisch dat mr J. Taverne dat wetje bedacht: hij was zelf expat, laatstelijk als hare majesteits dienaar op de ambassade te Washington. Toen Fred Teeven staatssecreteris werd glipte Taverne in de slipstream het parlement in. Dit keer probeert-ie het op eigen kracht, zoals het heurt. 

Afschuwelijk rechts, verbazend vooruitstrevend

Ga ik nu zelf op de nr. 44 van lijst 1 stemmen? Al denken velen mijn vaste voorkeur vanwege bepaalde vriendschapsverbanden te kennen, gaat dat niemand iets aan en zal 't pas blijken op de 12e als ik te Schiphol Plaza mijn stem uitbreng. Zeker, ik beschouw mijzelf als een anarcho-liberaal, maar welke partij daar bijhoort? Uit de verschillende kieswijzers blijkt steeds weer hoe afschuwelijk rechts en onwaarschijnlijk progressief ik ben. En daar begint het gehannes in onze schijndemocratie. Rol je voor het stemlokaal uit je BMW om VVD te gaan stemmen, dan moeten ze straks regeren met de rooien en komt er van een kleinere staat met lagere belastingen niets terecht. Lees je iedere dag de hautaine commentaren in NRC Handelsblad om je eigen superioriteit als cosmopoliet te onderstrepen, dan steun je verreweg het intelligentste verkiezingsprogramma: dat van D66. En vervolgens staan Alexander Pechtold, Laurens Jan Brinkhorst en andere rücksichtlose Euro-idealisten garant voor de Club Med: waar het financiële wanbeheer, de stelselmatige belastingontduiking en het katholieke cliëntelisme vermoedelijk nog wel even stand houdt. 'Goed voor de export', heet dat onder Eurofielen. Inderdaad: vooral goed voor de export van onze welvaart naar landen waar de straat zwart werkt en de top z'n centen in Zwitserland stalt. Niet alleen Gekke Henkie & Ingrid trappen daar niet meer in, ook Roderick & Marie-Fleur zijn daar zolangzamerhand klaar mee. Dan maar 'for the sake of argument' je passieve kiesrecht inleveren bij bewonderenswaardige ontregelaars als de Libertarische-, de Piraten of de Dierenpartij? Tsja, en wat te doen als het land door al die splinters onregeerbaar wordt?

 

Kiesgerechtigde Kelder volgens de statistieken van de Stemwijzer

U mag het zeggen. Of beter: u mag het helemaal niet zeggen. Want na volgende week woensdag gaan de achterkamers weer open op het Binnenhof, en wordt de democratie wederom een gluurderig gezelschapspel voor parlementair journalisten, spindoctors en opinipeilers. Tijd dat onze vermoeide democratie tijdens de formatie ook op het menu komt. Formateur, gaarne afschaffing van de particratie, een disctrictensysteem (zodat iedereen moeten knokken voor z'n zetel zoals de geachte afgevaardigde Taverne), een kiesdrempel van 5% en tevens herinvoering van het negentiende eeuwse censuskiesrecht (Lees: wie betaalt, bepaalt. Holland is voor mij een bv, of zo u wilt, een club. Wie weigert contributie in de clubkas te storten moet niet zeuren als anderen beslissen waar het verenigingsgeld aan besteed wordt.) En, o ja, als we toch bezig zijn onszelf onmogelijk te maken: doe meteen ook even een heel 21ste eeuws kiezersexamen, zodat voorkomen wordt dat domoren en nihilisten die zich weigeren te informeren steeds weer ramzalige populisten in het zadel hijsen. Of deze voorstellen haalbaar zijn? Geenszins. Maar daarom zijn ze nog niet minder verdedigbaar.