Hoog te paard, en de groeten aan Lord Spencer

Monday 30 March 2015

Verzoekje van Fokke de Jong, oprichter/grootaandeelhouder van Suitsupply: kijk zoals 't heurt bij lieden die hoog te paard zitten. Missie geslaagd, getuige bovenstaand kiekje van huisfotograaf Carli Hermès. De shoot op landgoed Waterland was ter gelegenheid van de lancering van alweer de vierde collezione in de JORT-lijn, lees de extravagante, geschiedkundige kleermakerslijn van SuitSupply.  Noem het ongeneeslijk ijdel, noem het hopeloos commercieel, zo'n eigen kledinglijn. Maar sinds ik in de diepe jaren negentig met schrijfmaatje Yvo van Regteren Altena onze kledingbijbel Man & Pak schreef, vind ik het vooral leuk & leerzaam om de kledingindustrie eens van de andere kant van de toonbank te begluren. En och, dat tonnetje dat YvRA en ik er aan overhouden zetten we toch per omgaande om in boterzachte kasjmier sokken, Kennedy-jasjes en shirts van niet te versmaden sea island cotton. Een polderdandy is gedoemd uiterst correct gekleed in een gemeentegraf te eindigen. 

Enfin. Op onze site voor de betere kantoorknuppel heb ik een relaas over mijn textiele werkzaamheden opgeklopt. Leescht dat hierrr.  

Update van de verkopen sinds we afgelopen vrijdag de (onlne) winkels raakten: de Kennedy-jasjes vliegen de schappen uit, evenals de blauwe double breasted katoenen blazers, een ode aan de heeren van de Royal Yacht Squadron (waar ik een van de geestiger items voor Hoe heurt het eigenlijk? draaide... zie hierrr!). Kunnen we na drie verkoopdagen al winkeldochters ontdekken? Valt mee. Harry Veenendaal, co-auteur van ons onthullende boek ZKH, ontwaarde ik dit weekend in een groene spencer uit de voorjaarscollectie. U hoort mij niet zeggen dat het aan de stijlicoon Veenendaal ligt, maar die tweehonderd kasjmier jurkjes vliegen alleen de schappen uit als dit herfstweer aanhoudt. Of als kandidaat kopers zich verdiepen in de geschiedenis van dit kledingstuk, die start bij een bloedverwand van Winston (Spencer) Churchill en Lady Diana Spencer, Princess of Wales. In het kort: eind achttiende eeuw bevindt John George, 2th Earl Spencer zich in zijn bibliotheek op Althorp, sinds eeuwen het familiehuis van de Spencers. Verzonken in zijn bibliofilie merkt Spencer niet dat zijn jaspanden in de haard hangen en vlam vatten. Na dat incident knipt de graaf - zuinig als oud geld is - de verbranden punten af en vindt daarmee ongewild het latere 'Mess Jacket' uit. U weet wel, van de bediende in de 'messroom' van de officieren. Pas in de twintigste eeuw transformeert het mess jacket of 'Spencer' tot de mouwloze trui zoals wij 'm kennen. Veel vrouwen moeten er niets van hebben, maar wie dit en andere textiele verhalen kent zal zich daar uiteraard niets gelegen aan laten liggen. Ruzie met uw vrouw, nu reeds verkrijgbaar vanaf €149.