Trap uit het graf voor oranje-hagiograaf

Thursday 24 June 2010

De aankondiging was er al in december, maar deze week stapte de deurwaarder dan eindelijk van z'n brommer voor de deur van Cees Fasseur, hofbiograaf. Afzender: de erven Van Maasdijk.

Robert van Maasdijk, zoon van hofdignitaris Gerrie van Maasdijk, kondigde het begin december al streng aan in De Telegraaf, de krant die zijn familie als grootaandeelhouders fortuin bracht: dr. Cees Fasseur zou aangepakt worden. Zoals de bezorger van velerlei Oranje-lectuur Van Maasdijks vader in Juliana & Bernhard had afgeserveerd als druktemaker en belangrijkdoener in de entourage van de Prins.

Dik een half jaar later is het zover en produceert advocaat Mathijs Kaaks een vuistdikke dagvaarding. Eis: rectificatie en toevoeging van een erratum met een snedige tekst.

Lees alles op de website van Alibaba, de stichting die co-auteur Harry Veenendaal en ik oprichtten om de rechten van het boek ZKH in onder te brengen. Overigens, Veenendaal en ik zijn geen partij in de zaak tussen de erven Van Maasdijk versus Fasseur. Maar omdat wij de bezorgers zijn van de dagboeken van Gerrie van Maasdijk (waarin ondermeer de betrokkenheid van Prins Bernhard bij een staatsgreep in Indonesië wordt beschreven), uiteraard meer dan geïnteresseerde pseudo-pleiters.

Afijns, leescht zelf de dagvaarding van Kaaks. Mooi proza en juridisch zowel als wetenschappelijk explosief materiaal. Want kunnen kinderen eisen dat hun voorvaderen recht gedaan wordt? Plus: moet Fasseur zijn huiswerk opnieuw doen?

Wordt zéker vervolgd.

Hierrrr is het persbericht van Alibaba