CV Jort Kelder: feiten, cijfers & verdichtselen

Jort Paul Wouter Kelder (Rovaniemi, '69) is journalist, presentator, mini-entrepreneur en stukjesschrijver. Kelder is een typische laatbloeier, van couveusebaby tot polderdandy. Haperende start (1.523 gram schoon aan de haak), partiële vorming (VWO, pretpakket) en ondanks - of dankzij - zijn doctoraalbul Nederlands Recht naar eigen zeggen een ‘jurist van laag allooi’. Na een loopbaan van aardappelpoter (0,5 dag) tot krantenjongen (3 middagen) ontwikkelt Kelder zich als plagerige interviewer van politici en specialist in het schrijven van fotobijschriften. Hij speelt linksbuiten in het hoofdbestuur van de Jovd, een club die getuige de foto meer politici dan topmodellen voortbrengt. Eind 1989 wordt hij op een regenachtige zaterdagmiddag na vrijwel foutloze beantwoording van slechts één vraag - ‘Wat is een junkbond?’ - aangenomen als stagiair van het drieënhalf jaar eerder door Maarten van den Biggelaar opgerichte ‘gelikte zakenblad’ Quote. ‘Mooie gek’, zou ‘Big’ hebben opgemerkt. ‘Waarschijnlijk gooien we 'm er snel weer uit.’ Met het vaste wederzijdse voornemen een kort dienstverband uit dienen, stapt Kelder binnen in de wereld van Kwoot en ‘het grote geld’. Soms, als z’n baasjes ’m even niet bevallen, neemt de held van dit verhaal zich kordaat voor met slaande deuren ontslag te nemen. Hij doet zelfs enige halfslachtige pogingen elders emplooi te vinden (ondermeer als parlementair redacteur van De Groene Amsterdammer, Vrij Nederland en NRC Handelsblad. Jaren later zal VN-hoofdredacteur Joop van Tijn opmerken: ‘O ja, die sollicitatiebrief van jou, leuk geschreven, ga ik nog een keer beantwoorden!’), maar daar trappen de andere media wijselijk niet in. Uiteindelijk zal Kelder als gelukkige loonslaaf zeventien jaar lang op en neer fietsen naar de redactieloft aan het Koningsplein. Tot verwondering van alle commerciële afdelingen viert Quote onder zijn milde terreurregime enig journalistiek succes (lancering Quote 500 in 1997, Tijdschrift van het Jaar in 1999), verdrievoudigt de oplage en wordt de redactie getrakteerd op een kogelregen (28 uiterst onscherp geschoten 9 mm’s). Op de dag dat Quote Publishing voor €25,3 miljoen verkocht wordt aan de Franse uitgever Hachette Lagadère kondigt Kelder zijn vertrek per 1 april 2007 aan. Hij casht voor bewezen diensten ruim een half miljoen euro, mag zijn Maserati houden en vertrekt via Oost-Afrika en de Malediven naar de tv-wereld.

TIEVIE!

Aangekomen in Hillysum treft Kelder de seculiere papen der Katholieke Radio Omroep, die hem benaderden voor ‘Parla!’ aka ‘Kelders kippenhok’; een debatprogramma in een maagdelijk wit decor met verbaal opgefokte vrouwen. Kelders tv-carrière heeft tot dan bestaan uit het onwennig gepresenteerde magazine Kelder & Co (Net5, 2000), het scherpe politieke discussieprogramma Duivels! (AT5, 1997-2002, met Felix Rottenberg en Hubert Smeets), de tenenkrommende reclamequiz ‘We zijn zo terug’ (Net5, 2002) en het interviewprogramma Testbeeld (Veronica, 2003). Aan dit laatste tv-idee van Theo van Gogh en Bert van der Veer houdt hij overigens één kater, twee poezen en niet zo vaste verkering over. Kelders carrière bij de KRO duurt ruim drie jaar, waarin hij tenminste twee succesvolle formats voor de betere bankaardappelen presenteert: het ondernemersprogramma Dragon’s Den (2007/2008) en de goed gewaardeerde nieuw geld-avonturen ‘Bij ons in de PC’ (2007-2011). Het mede door Kelders 925 TVBV geproduceerde studioprograma ‘Bij ons in de BV’ wordt welwillend ontvangen maar stopt op eigen verzoek van de presentator/producent (onbevestigde bronnen stellen dat Kelder bij de KRO weggaat vanwege de onthutsende ambtenarencultuur in ‘het crematorium van de creativiteit’, lees het AKN-pand). Kelder bedankt de KRO in december 2010 voor de geoffreerde kansen, vertrekt naar Koh Yao Noi en keert terug met een aantal verse tv-formats. Allereerst is daar de opvolger van ‘de PC’, het over oude tradities en eerste generatie geld verhalende ‘Hoe heurt ’t eigenlijk?’. Schatplichtig als hij is aan Amy Groskamp-Ten Have én Gert Jan Dröge, maakt-ie dat programma voor de Avro (thans AvroTros). De Algemeene en de zender (NPO1) zijn tevreden en bestellen ieder jaar bij, totdat Kelder na het zesde seizoen besluit dat HHHE iets te gezellig wordt en besluit in een interveiw met de Volkskrant het einde van het porgramma aan te kondigen.   

Naast de Avro doet Kelder een klus 'economische geschiedschrijving' voor de Vpro. Titel: 'Het Snelle Geld'. Onderregel: 'Van de yuppies tot nerds, een kwart eeuw Hollandsche hebzucht'. Deze 8-delige serie, uitgezonden tussen april en juni 2012, portretteert zowel de spraakmakende personages en affaires alsook de gebruiken, de mores en de spulletjes van 1987 tot nu. Het Snelle Geld (regie IJsbrand van Veelen) wordt goed ontvangen en wordt redelijk goed bekeken, al is dat niet de eerste gedachte die de Vpro-redactie wakker houdt. Teleurstellende mededeling: vanwege lastige juristen - copyrights etc - staat het de publieke omroep niet vrij het programma aan te bieden via NPOStart, zodat u bij de presentator zelf om een dvd'tje zult moeten verzoeken.   

Voorts: voor IdtV/AvroTros/NPO2 maakt Kelder op tweede kerstdag 2014 en 2015 een 'theater & debat'-programma met het gezelschap 'De Verleiders'. Klik bijvoorbeeld hier voor Overvallen door de Bank. Deze serie krijgt in januari 2019 een reprise met 'Ouderenzorg: de taboes op tafel'. Centrale vraag: wat te doen of te laten met onze 80+ers? Voorts: de geschiedkundige serie Ten Strijde! voor Avrotros/NPO2, waarin Jort Kelder samen met Pieter Jan Hagens zes oorlogsverhalen beleeft, van de Slag bij Nieuwpoort tot de Meidagen van 1940. Als dezelfde PJ Hagens in de zomer van 2018 begint aan een wereldreis per zeilboot, neemt mr. Kelder zijn plek in bij Buitenhof, een instituut van de publieke omroep voor het stevige onderhoud van vooral politici. Kelders stageperiode bij Buitenhof loopt tot de zomer van 2019.

Voorjaar 2019 gaat een lang gekoesterde wens in vervulling met de 6-delige reeks Kelder & Klöpping. Samen met Alexander Klöpping verkent hij de grenzen van de nieuwe technologie, melancholisch afgezet tegen een tijd die er wellicht nimmer was. K&K wordt op één zuur stukje na goed ontvangen, maar verliest het in kijkcijfers nipt (zo'n 5 miljoen minder) van Ajax en werpt de vraag of oudere kijkers op de publieke omroep überhaupt hongerig zijn naar inzichten over smartspeakers, datingapps en cyberwarfare.  

AAN TAFEL BIJ MATTHIJS, EVA EN JEROEN

Kelder is sinds 2006 een vaste ‘Tafelheer’ en regelmatige gast bij De Wereld Draait Door. Ter rechterzijde van Matthijs van Nieuwkerk leverde dat enige YouTube-hitjes op. Zoals de start van de showprocessen tegen Bram ‘Maffiamaatje’ Moszkowicz en het deftige debat met de echtgenoot van Nina Aka/Brink/Storms-Vleeschdrager. Zeker zo belangrijk vindt Kelder zelf de primeur van zijn nieuwe Florentijnse pyjama 'op maat' in dit krukgesprek bij DWDD. Na meer dan honderd DWDD's schuift Jort K steeds vaker aan tafel bij Pauw en Jinek om over politiek en economie te berichten.  

NEGEN TOT VIJF PUNT NL

Op 2 juni 2008 gaat de website 925 live, met een profetische primeur over de wankele postie van Dirk Scheringa en zijn geldwoekeraar DSB. 'Nine to five' werpt zich op als de website voor 'de betere kantoorknuppel' en scoort met een aantrekkelijke mix van business & lifestyle, alsmede prettige filmpjes. 925 trekt meer dan een half miljoen pageviews per maand en blijkt een leerschool voor gevierde bloggers als Alexander Klöpping, Bert Brussen, Léon Boerop en de wetenschapsjournalist dr. Lucas Maillete de Buy Wenniger. (Overigens is het best scorende artikel nog steeds 'Lesje Pijpen' van een even anonieme als deskundige medewerkster). Sinds het voorjaar van 2014 heeft Vice Benelux eenderde van de aandelen van 925. De rest blijft in handen van mede-oprichters Ronald van de Laar en yours truly. Blogtalent, mits geïnteresseerd in de wereld van het grote en snelle geld, is steeds welkom bij de uitgever van 925. De site heeft onderzoeksjournalistieke ambities, hetgeen vooral uit de publicaties sjefblogger A. Wellens blijkt. Na tien jaar wordt 925 begin 2018 overgedaan aan Follow The Money, het onderzoeksplatform van zijn oud-Quote-maten Eric Smit en Arne van der Wal. 

925 BOEKJES & ANDERE BUITENSCHOOLSE ACTIVITEITEN

In 1996 publiceert J.P.W. Kelder samen met co-auteur Yvo van Regteren Altena ‘Man & Pak’, een stijlbijbel waarvan inmiddels veertigduizend exemplaren zijn verkocht. In 1999 volgt het onbegrepen smaakgidsje Extravaganza! Later werkt K mee aan ‘Oud Geld’ (co-ateurs Yvo van Regteren Altena en Binnert de Beaufort). In 2007 verschijnt een populaire vestzakversie van de pakkenbijbel: Pak op Zak. Op 1 december 2009 publiceert Kelder samen met jurist/historicus Harry Veenendaal een boek over de betrokkenheid van prins Bernhard bij een staatsgreep in Indonesië, kort na de soevereiniteitsoverdracht van 1949. ‘ZKH - Hoog spel aan het hof van Zijne Koninklijke Hoogheid’. Dit rijk geïllustreerde ‘bookazine’ is een bewerkte en gedocumenteerde vorm van de dagboeken van wijlen mr. Gerrie van Maasdijk, secretaris der hofhouding en kamerheer in buitengewone dienst van koningin Juliana. November 2006 debuteert ‘Yo Kelder’ samen met Lange Frans met de cd ‘De Rijken moeten niet zeiken’, een rap ter gelegenheid van de lancering van de tiende editie van de Quote 500. Vanaf voorjaar 2011 publiceerden Kelder en Van Regteren Altena als ‘luxestukjesschrijvers’ in de weekendkrant 'Lux' van NRC Handelsblad. Op eigen verzoek is die stukjesschrijverij voor de krant 'opgeschort', want 'geen tijd'. Even keerde hij terug naar zijn oude liefde Quote, sinds zijn pupil Mirjam van den Broeke daar de hoofdredacteursmuilen aan heeft. Kelder werd de nieuwe achterpagina-babe, maar moest al snel bekennen dat hij niet voor niets een hekel aan columns heeft. 

PRIVE

Voor inlichtingen over zijn tumultueuze privéleven verwijst Uw Presentator graag naar 'de bladen'. Alle rechten voorbehouden, uiteraard.